Luonne- & käyttöominaisuudet

Cairnin ensisijainen tehtävä nykyään on toimia seurakoirana. Erilaisiin harrastelajeihin (agility, toko, rallytoko jne) se soveltuu hyvin. Alkuperäisiä käyttöominaisuuksia rodun yksilöistä löytyy vaihtelevasti. Rodunomaisia käyttökokeita on luolakokeet ja luolakoirien vesiriistakoe (VERI). Koiran käyttöominaisuuksia arvioidaan käyttökokeissa tai käytännön työssä. Luonneominaisuuksien virallinen arviointi tapahtuu luonnetestissä tai MH-kuvauksessa. Ne eivät siis ole sama asia, vaikka toisiinsa jossainmäärin liittyvätkin. Cairneilta ei käyttökoetuloksia juurikaan löydy ja melko vähän niiden kanssa rodunomaisia käyttölajeja muutenkin harrastetaan. Luonnetesti ei korvaa tätä puutetta, mutta koiria on tärkeää luonnetestata, jotta niiden ominaisuuksista saadaan tietoa edes tältä osin.

Kaikki Ärripurrilan jalostusnartut on luonnetestattu. Lähes kaikki yhdistelmissä käytetyt jalostusurokset samoin. Testattavaksi soveltuvista kasvateista (huomioitava alaikäraja) on luonnetestin suorittanut 18 / 26 yksilöä. Lisäksi moni on osallistunut MH-kuvaukseen, sekä epävirallisiin petotesteihin.

Käyttökoetuloksilla emme voi juhlia. Monen kanssa olemme kuitenkin osallistuneet LUT- & VERI- & MEJÄ-treeneihin todetaksemme mahdollisia käyttöominaisuuksia. Muutamat ärripurreista on pässeet työskentelemään käytännön metsästyksessäkin, jossa niiden tehtävänä on ollut jäljittää ja ilmaista riistaa (peura, jänis, supi), sekä tarvittaessa noutaa ammuttua riistaa vedestä tai kuivalta maalta (linnut).

Tältä sivulta löytyy kasvattieni luonnetestitulokset, cairnterrierin ihanneprofiilit luonnetestiin sekä MH-kuvaukseen, sekä käyttöominaisuuksiin liittyvää asiaa. (Nämä lisätään myöhemmin omilla alaotsikoilla).

© 2017 Ärripurrin cairnterrierit
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita